ALERJİ Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldırgan molekülleri kontrol altına alarak,kanseri önler.Bir kayısı ne değin parlaksa,içindeki betakarotene oranı pek yüksektir. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum,gırtlak yanmalarını engeller.Kuru kayısıya eklenen sülfür dioksit,astım gibi alerjilere iyi kazanç. VASITA TUTMASI Zencefil: Sindirime yardımcı olur.Mide bulantısını giderir. Enerjinizi artırır.Otomobilde uzun zaman gitmenin yol açtığı bulantı ve rahatsızlıkları azaltır. ARTİRİT Enginar: Enginarın en büyük özelliği toksinleri temizleme yeteneğidir.Artirit ve romatizması olan hastalara bilhassa tavsiye ediliyor. Cynarine adlı madde,karaciğer ve safra kesesinin rahatsızlanmasını engelliyor. ASTIM Soğan : Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt bileşimleri atardamarların zarar görmesini önler. Soğan; kemik erimesine de iyi geliyor. ADET SANCISI Muz : İçerdiği yüksek oranda B6 vitamini baştan sona kadınların adet dönemi sancılarını büyük oranda azaltır.Doğal bir ağrı kesici gibidir. Tarçın: Koli basilinin üremesini önler.Limon çayına balla birlikte eklenerek içildiğinde hem boğaz ağrılarına ayrıca de adet dönemi sancılarına iyi kazanç. BAĞIRSAK Elma : Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sayesinde sindirime yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır.Bağırsak sorunları çeken kişiler için stabilizatör ve normalleştirici gıda olarak nitelenirler. BAŞ AĞRISI Nane : Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir. İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları baştan sona mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir. Biberiye :Kimyasal içerikleri doğruca doğal bir analjezik görevi görür. Çikolata: Doğal antidepresan özelliği vardır. Çikolata magnezyum ve demir içerir. Sinirleri gevşetici özelliği sayesinde baş ağrısını dindirir. CILT SORUNLARI Papatya: Bitkisel yağ ve kimyasallar içerir.Çay olarak içildiğinde sindirime muavin olur, karın ağrılarını dindirir.Sıcak bir banyonun arkasından hazırlanacak papatya çayı torbaları, egzamanın neden olduğu kaşıntı ve yanmaları alır. Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha artı oranda C vitamini içerir. Capsantin adlı kimyasal madde zona hastalığının niçin olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullanılır. Portakal suyu: Bir kadeh portakal suyu jurnal C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar.İçindeki potasyum vücudun su dengesini korur;cildin kurumasını, kırışıklıkların meydana gelmesi önler. Portakal yağı: Susam yağıyla karıştırılarak da iyi bir cilt yağı elde edilir. Selüloitli bölgelere portakal yağıyla masaj yapılması öğüt edilir. ÇÖLYAK HASTALIĞI Kestane: Önemli bir enerji kaynağıdır.Kolayca sindirilebilir. Çölyak hastaları için buğday içermeyen un kaynağı olabilir.E ve B6 vitaminleri içerir. BUHRAN Avokado:Sindirimi çok kuytu olan bu meyveyi özellikle yeni doğmuş bebeklerin birincil maması olarak öğüt ederiz.İçerdiği E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı üzerinden atar. Vücudun kolesterol oranını ayarlar.Teninizin aralıksız gözenekli olan yenilemesine niçin olur. (Zayıflamak isteyenler Yağ oranı yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz.) Çikolata:Sütlü çikolataları tercih edin.Çünkü içerdiği kakao yağı,magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahat sağlamasına muavin olur.Migreni olanlar çikolatadan uzaktan durmalıdır. İstiridye :İçindeki demir,sperm sayısını ve insanın seks gücünü artırır. A, B12 ve C vitaminleri içerir.Beyin için en yardımsever yiyecek olan istiridye, enerji verir. (Uyarı: Kolesterol oranı çoğu balığın iki katıdır.) Patates: Bir patates,bir kişinin bir gün içinde alması gereken C vitaminini içerir. Beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlar. DİŞ Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır. Ekmek,dişleri korur.Gün baştan başa 6 ila 11 dilim ekmek yiyin. Meyve: (Her değişiklik) Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin. Sebze: (Her çeşit) Günde 3 ila 5 öğün tüketin. Yoğurt veya beyaz peynir:Eğer yemek arası atıştırırken diş sağlığınızı düşünüyorsanız, kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği seçim edin. Muz : Yüksek miktarda karbonhidrat içerir.Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral,kalbin düzenli çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar. ŞEKER HASTALIĞI Kuru fasulye: Lif açısından varlıklı bir besindir.Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltır.İçerdiği karbonhidratları vücudun şekere dönüştürmesi uzun sürer. Mercimek :B vitamini,demir,kalsiyum,potasyum,fosfor ve magnezyum içerir. Çözünebilir lif içermesi tamamen kandaki kolesterol oranını düşürür. Diyabet ve yürek hastaları için iyi bir besindir. FELÇ Turunçgiller:C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar doğruca atardamarların,kalbin hasar görmesini önlüyor. Portakal içerdiği folik asit,kalp dostu potasyum ve kalsiyum baştan sona sağlıklı alyuvar hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor. Ançuez : Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 bol bol var. GÖZ Mısır: Zeaksantin adlı bir nebati bileşim içerir.Bu madde yaşa alt olarak büyüyen görme bozukluklarını azaltır. Ispanak: Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir. Dinç gözler için gereklidir.Katarakt ve öteki göz tabakalarının bozulmasına karşı lutein maddesi de içerir. Pişirdikten daha sonra hemen tüketin;Beklediğinde yardımcı maddeler toksik maddelere dönüşebilir. GRİP Satsuma:(Ufak portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser. Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşısında en etkin doğal gıda olduğu için ileri yaşlarda felç ya da yürek krizi riskini de azaltır. Tarçın: Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller. Mideyi düzene sokar. Kusmayı engeller.Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser. Hardal: İçindeki singrin maddesi,midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur.Sindirim sistemini düzenler,mide ağrılarını giderir.1/2 nehir kaşığı alınmalıdır. GUT (DAMLA HASTALIĞI) Ançuez : Omega-3 yağı açısından fazla zengindir.Kolesterol seviyesini düşürür. Kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, yürek krizi ve felç geçirme riskini düşürür.Haftada en düşük 1 kez yemek yemek gerekir. Yürek hastaları için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalıdır. HAMILELIK Enginar:Bolca folik asit ve potasyum içerir.Düşük yağ oranı,sindirimi kolaylaştırıcı etkisi,antioksidan özellikleri tamamen anne adayı ve bebeğin sağlığına önemli faydaları vardır. Böğürtlen: E vitamini içerir.Vücuttaki zararlı atıkların temizlenmesini sağlar. C vitamini boldur.Cenini korur. MAYASIL (MAYASIL) Hindistan cevizi:İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur için birebirdir. (Uyarı! Fazlası hemoroid için tehlikelidir.) İDRAR VE BÖBREK Pancar: Böbrekleri çalıştırır.Önemli bir potasyum kaynağıdır. Vücuttaki tuzlu oranını dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler. Kavun : Orta irtifa bir kavunun yarısı,günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Böbrekleri rahatlatır.Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir. İDRAR YOLLARI Nane : İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.İçerdiği mentol,midenin bayağı işlevini görmesine niçin olur.Vücuda giren grip mikrobunakarşı savaştığı gibi,ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır.Sabahları mide bulantısını keser. Nane çayı,baş ağrısı,stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir. Nane çayını aç karnına değil,tok karnına içiniz. Elma : İçindeki C vitamini ve pektin epeyce faydalıdır. Kolesterolü düşürür,sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir. Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir.Çok fazlası idrar yollarına hasar verirken, günde 2 dilim yemek yemek iyi gelir. YÜREK Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeği yiyen bir erkeğin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha eksik. B vitamini ve protein deposu olan bezelye,kalp için de çok önemli. Kepekli Ekmek: Kalp hastalıklarıyla bağırsak kanseri için faydalıdır. Günde 12 gramdan fazlası kişiye kadar zararlı olabilir. Kiraz: 100 gramında 40 kalori bulunuyor.İçerdiği ellegic asit, vücudu kansere karşı korurken,kiraz yürek damarlarındaki normal bir kan dolaşımını sağlar. Fazla kiraz yenmesi, gut hastalığına yakalanma riskini de düşürür. Günde 20 kiraz yemek yemek 1 aspirin yerine geçiyor. Çikolata:E vitamini,magnezyum ve demir;Yürek hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Günde maksimum 1 çikolata yiyin. Elma: Günde 5 adet yiyin. Darı Gevreği: Günde 1 tabak tatmin edici. Salatalık: Perhiz yapanların en büyük yardımcısı olan salatalık,kolesterolü düşürür. Kalbi güçlendirir.Salatayı soymadan yiyin,Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabuğu ile derisi aralarında bulunuyor. Yumurta:Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir.En önemli özelliği,kolesterol oranını düzenleyen lesitin maddesi içermesi. Tavada az yağda pişirilmiş yumurtayı nasihat ederiz. Sarımsak :Mutfağınızdan eksik etmeyin.En az 1000 doğal tedavide kullanan sarımsak,sindirim sisteminden,kansere,kan dolaşımından kalp hastalıklarına dek her şeye yaralı.Ancak hamileler dikkat olmalı.Aşırı sarımsak da kalp yanmaları ve çarpıntılarına yol açar.Günde bir diş yeter. Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranını da ayarlar. Kavun: Bir kavunun yarısı insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacının tamamını, A vitaminin de yüzde 15’ini karşılar. Kavun, yürek ve böbrek hastalarının diyetlerinde sık sık kullanılan bir meyvedir. Süt: Tam bir kalsiyum,protein,folik asit,A,E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Çocuk,genç ve hamilelerin günde minimum yarım litre süt içmesi gerekiyor. Şeftali: Bir şeftali,jurnal C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılar. Sindirimi kolay olan meyvanın koyu renklilerini seçim edin.Çünkü kabuğuna renk veren betakarotene maddesi,kalp ve kansere karşı faydalıdır. Pirinç: E ve B12 ve B vitaminleri ve potasyum içerir.Özellikle sütun ve bağırsak kanserlerine karşı faydalıdır.Kolesterolü düşürdüğünden kalbe iyi kazanç. Tuzlu: Vücuttaki kan dolaşımını ve asap sistemini düzenler.Mide kanseri,kemik erimesi, kalp sorunlarına bire birdir.İngiliz Afiyet Bakanlığı, halkına günde 9 gram tuzun kafi olduğunu,aşırısının vücuda hasar vereceğini açıkladı. Çay: Günde 2 kadeh içilen çayla,4 elma,5 soğan,7 portakal yemiş gibi yürek dostu antioksidan madde almış olursunuz .İngilizler,özellikle çocukların haftada minimum 6 kadeh sütlü nehir içmesini öneriyor. Ton Balığı: Kolesterol ve tansiyonu düzenler.Anemi hastalığına karşı D ve B12 vitamini içerir.Birçok kansere aleyhinde vücudu içerdiği nikotinik asitle korur. Bir konserve ton balığı vücudun D vitamini ihtiyacının tamamını karşılıyor. Hindi Eti: 125 gramı, vücudun jurnal folik asit ihtiyacını karşılar. Folik asit,kan hücrelerinin yenilenmesine muavin olur. Karpuz: Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacınızın %80’nini karşılarsınız. İçerdiği potasyum,kan dolaşımını sağlar. KANSER Kayısı: Antioksidan olan betakaroten açısından zengindir.Hücrelere ve dokulara hasar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşısında koruyucu etkisi vardır.Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur. Tahıllar: Arpa,mısır,buğday,yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir.Kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırır.Tahıl ağırlıklı bir gıda rejimi, bağırsak kanseri riskini sözde yarıya azaltıyor. Fasulye:Fasulye,C vitamini ve betakaroten gibi yürek hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca B vitamini seks hormonlarını kuvvetlendirir. Pancar: Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağladan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor. Lahana: Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir. Havuç: Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur.Bunun esas nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur. Nohut: Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum,bakır,manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir. Göğüs kanserine aleyhinde korur. İncir: Potasyum,demir ve kalsiyum içerir.Sindirim sistemine asistan olur. Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp göre da kansere aleyhinde koruyucu olarak öneriliyor. Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kansere, yüksek kolesterole,yürek ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Fındık: Yürek krizine karşısında koruyucu olan E vitamini açısından zengin bir besindir. Her gün yenilen bir avuç fındık kansere ve kırışıklıklara aleyhinde koruyucudur. Mercimek: B vitamini,demir,kalsiyum,magnezyum,fosfor ve potasyum içerir. Lifli özelliği kandaki kolesterol oranını düşürür. Şeker ve kalp hastaları için yararlıdır. Zeytinyağı: İçindeki omega yağ asitleri,kandaki kolesterol düzeyini dengede miktar. Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir.Bu sayede yürek krizi,felç,kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir. Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirir.İçerdiği allicin ve sülfür; mide ve bağırsak kanserine karşısında koruyucu etkiye sahiptir. Son çalışmalar kemik erimesine aleyhinde,peynir ve sütten daha etkin olduğunu göstermiştir. Şeftali: Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının %50,sini karşılayabilir.Sindirimi kolaydır.Kansere ve yürek krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir.Bir tanesinde 33 kalori vardır. Pirinç: Pirinç çok iyi bir enerji kaynağıdır.E ve B vitaminleri açısından zengindir. Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç,kolesterolü düşürerek yürek krizi riskini de azaltır. Çilek: Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler. Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir. Domates: Likopen açısından varlıklı ender bitkilerden biridir. Likopen,pankreas gibi farklı alanlara yönlendirilmiş kanser hastalıklarını önleme konusunda yaşamsal önemdedir. C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır. KANSIZLIK Hurma: Hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir. Gıda değeri yüksek ve kayda değer bir enerji kaynağıdırlar. Doğal müshil etkisine sahiptir. Daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir. KARACİĞER Enginar: Cynarine adlı madde en sert yiyecekleri deha sindirimine yardımcı olur.Karaciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artirit ve gut hastalığına yakalananlarla,hamilelere güçlü olarak nasihat edilir. Meyan kökü: Dünya üzerinde çoğu kabile yüzyıllardır ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşısında “doğal hap” olarak kullanır. Adrenalini yükseltir,insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür. Zerdeçal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime de yardımcı olur. KARIN AĞRISI Papatya çayı: Bağırsak yollarındaki gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, dengeler, mide ağrısını keser. KEMİK ERİMESİ Kayısı:Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. Süt : Kalsiyum,protein,B2-A-E-D vitaminleri,folik asit,fosfor ve demir kaynağıdır. Kalsiyum,D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri desteklemek için çalışır.Bunların eksikliği kemikleri eritir. KİLO KAYBI Çikolatalı puding: Bu sayede vücuttaki kan istediği protein ve mineralleri alır. Kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesi gerekiyor. Peynir: 100 gramında 78 kalori bulunuyor. Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4’te 1’ini, erkeğin ise 5’te birini karşılar.A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi,bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri de kansere karşısında korur. Dondurma :Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek yemek,insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20’sini karşılar. Salam : B vitamini,demir,sodyum ve potasyum deposudur. KAN BASINCI Rezene: İçerdiği potasyum doğruca tansiyonu düzenler.Kan hücreleri için zorunlu olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene çayı sindirim için iyidir. Tahıl: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor.Bu sayede kanın damarlardan daha gizli geçmesini sağlıyor. Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Kalorinin azalması tansiyonu düzenler. Un : Yapıldığı tahılın gıda değerlerini içerir.B ve E vitamini,demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Karaciğer: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi,cilt ve bariz gözler için zorunlu olan A vitamini açısından zengindir.Minik bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir. LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI Badem: Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum,potasyum,fosfor,E vitamini,B2 vitamini, antioksidan içerir.Bu nedenle laktoz (laktoz) dayanıksızlığı yer alan ve jurnal gıdalar yiyemeyen kişiler için badem ideal bir besin kaynağıdır. MENOPOZ Nohut : Sebze hormonu “fitoöstrojen” içerir.Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattığı etkilere aleyhinde korur.Protein bakımından en varlıklı sebzelerdendir. Kola : Kafein vücudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar. Üzüm : İçerdiği “elajik” asit baştan sona kemik erimesine karşısında korur. Kandaki östrojen seviyesini yükseltir ve menopoz ağrılarını en üye indirir. Kuru erik: Yalnızca iki-üç adet yemek deha vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar. İdrar yolları kaslarını rahatlatır ve kolon kanserine karşı korur.Demir,A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir.İçerdiği yüksek orandaki bor minerali doğruca menopoz döneminde östrojen seviyesini dengede miktar. Tatlı patates: Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji sağlar.Fosfor, magnezyum,kalsiyum,C vitamini,potasyum ve folik asit içerir. MİDENİZ RAHATSIZSA Tarçın: Mide yanmalarını ve kusma hissini alır. Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiği vakit mideyi gevşetici ve gazını herif bir etki yaratır.Mide bulantılarını önler. Lahana :Fermantasyon esnasında laktik asit üretir.Bu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürerek sindirime tezgâhtar olur. ROMATİZMA Enginar:Vücuttaki zehiri atması sebebiyle Romatizma,gut hastalığı ve eklem yanmasına karşısında birebirdir.Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir. Domates:C vitamini boldur. Tahıl : İçerdiği doğal kimyasallar,romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizma ağrılarını hafifletir. Kekik : Timol adı bahşedilen bir tür doğal yağ,vücuttaki öteki yağların parçalanmasını sağlar.Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını azaltır. Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder. SİNDİRİM SORUNLARI Arpa : İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırır.Hem ABD’deki bir araştırma, 6 ay baştan başa her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı. Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.Meyveli yoğurtlara 3 nehir kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir. Yoğurttaki potasyum,tansiyon ve yürek atışlarını düzenler. Midenin yiyecekleri uyumlu olarak öğütmesini sağlar. SİSTİT Kuşkonmaz:Folik asit,C ve E vitaminleri içerir.Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar.Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır,destekler.Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini söylüyor. GERGINLIK Meyan kökü:Antivirüs etkisi vardır.Karaciğeri korur. Adrenalin salgılanmasını dengeler. Stresle başa çıkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır. TİROİD Midye: Omega-3 yağı açısından varlıklı bir gıda kaynağıdır. İçerdiği selenyum minerali tiroit bezlerinin sıradan işleyişi için gereklidir. ÜLSER Lahana: Ülseri olan kişiler için tonik, yani mideyi arıtıcı etki yaratır.Yüksek oranda C vitamini içerir.Kırmızı lahana vücutta antioksidan özelliğe sahip A vitamini içerir.Kanseri önleyici etkiye sahiptir.Çiğ olarak salatalara katılması tavsiye edilir. Biber : Yeşil biberde; A,C,B1,B2 ve E vitaminleri bulunuyor. Biber,mide salgısını artırdığı için,gastrit ve ülseri olanlara da tavsiye ediliyor. Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. VÜCUT SU TUTMUŞSA Kuş üzümü:100 gramı jurnal C vitamini ihtiyacının bütün 3 katını karşılar.Antibakteriyel ve yanmayı önleyici etkileri vardır. Varlıklı potasyum ve düşük tuz içeriği, dehidratasyonu olanlar için kayda değer bir doğal ilaçtır. Kabak: 100 gram kabak jurnal folik asit ihtiyacının 4’te birini karşılar. Yüksek orandaki potasyum akıcı-tuz dengesini sağlar. Tahıl: İdrar yollarını açıcı,çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri doğru dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların yemeleri gerekir.Mideyi sakinleştirici özelliği vardır. ŞİFALI BITKI ÖRTÜSÜ ADAÇAYI: Mide ve bağırsak gazlarını giderir.Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır.Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz. AHLAT: (yaban armudu) : Gülgillerden; kendi kendine yetişen ve üzerine armut aşılanan bir ağaçtır.Yemişi en ince ayrıntısına kadar olgunlaştıktan sonradan yenir. Faydası : Meyveleri, ishal keser.Zehirli hayvan sokmalarında da filizleri dövülüp, konur. AĞAÇÇILEĞI: : Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir.Kendiliğinden yetişir.Meyvesi duta benzer.Sarımtırak kırmızı portakal renginde,sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi toplanıp,kurutulur.Reçel, şurup ve likör yapılır.Meyve olarak da yenir. Faydası : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür,kabızlığı giderir,vücuda dinçlik verir, romatizma,mafsal kireçlenmesi,nikris,boğaz,bademcik ve göz iltihaplarında kullanılır.Kansızlık ve veremde çok iyi bir gıdadır. Ateş’i düşürür.Üre ve şeker hastalarına da faydalıdır. Mide ülseri olanların kullanmamaları gerekir. ALOE VERA (Sarısabır): Eski yunanlılarında güzelleşmek için kullandıkları bir bitki.Yıpranmış ciltleri onarmak ve ıslatmak için son derece faydalı. Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor.Yıpranmış saçları onarıyor ve nemlendiriyor. ARMUT: Sulu ve tatlı bir meyvedir.Rengi sarı ile yeşil aralarında değişir.İçinde A,B1,B2,B3,B6,ve C vitaminleri bulunur.Bu meyve yemeklerden önce yenmelidir.Armut kandaki üre asidi ve üre tuzlarını dışarı attığından,böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Faydası : Nezle’yi geçirir,hazmı kolaylaştırıp çarpıntıyı önler, sinirleri yatıştırarak beyni çalıştırır.Kabızlığı önleyerek idrar söktürür, böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder, tansiyonu düşürür,kanı temizler,hamilelerin kusmalarını önler. Mafsal kireçlenmesi,nikris ve romatizma tedavisinde faydalıdır. AT KESTANESİ: Atkestanegiller familyasından;süs olarak yetiştirilen kocaman bir gölge ağacıdır.Nisan-Temmuz aylarında çiçek açar. Meyveleri kestaneye benzer.İçinde nişasta,saponin ve yağ vardır. Faydası : Kabuklarından yapılan ilaçlar ateşi düşürür.Vücuda baskı verir.Tohumları ise romatizma ve mafsal ağrılarını giderir. Mirasçı flebit ve mayasil memelerinin tedavisinde ve deri çatlaklarını gidermekte kullanılır. AVOKADO: Fazla kalorili olmasına karşın içerdiği Glutathion süper bir hücre koruyucusudur,çünkü en iyi antioksidant tır. Antioksidant lar hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatırlar ve kanseri önlerler. Tüm meyveler aralarında protein bakımından en zengin olanıdır.Oldukça Çok E vitamini de içerir.Bu vitamin yürek ve deriyi koruyarak dolaşımı düzene sokar.Keza potasyum ve B6 vitamini de içerir.Kadınlar açısından çok gereklidir. AYVA: Vitamini bol bir meyvedir.Her bölgede yetişir,limon ve ekmek ayvası olarak iki çeşidi vardır.Altın sarısı renkli ve hoş kokulu bir meyve olan ayva A ve B Vitaminleri yönünden fazla varlıklı olan bu meyvenin bileşiminde tanin ve kireçli tuzlar bulunur. Faydası : İshal ve dizanteriyi keser,mide ve bağırsakları güçlendirir, kanı temizler,karaciğeri çalıştırır,safra akışını sağlayarak çarpıntıyı giderir.Kadınlardaki beyaz akıntıyı keser. Bronşit,müzmin öksürük ve tüberküloz tedavisinde kullanılır.Merhem olarak kullanılırsa el ayak ve meme ucu çatlaklarını,egzamaya,yüz ve boyun kırışıklığını giderir.Yapraklarından yapılan dere gerginliğe iyi kazanç.Tohumları soğuk algınlığı ve boğaz ağrısında kullanılır. BAL: Bal, kansızlar için kan deposudur. Bal ilik bir beze sürülüp boğaza sarılırsa boğaz ve gırtlak ağrıları kesilir.Sinirleri bozulanları ve uykusuzları sakinleştirir. Süt ile bol sulandırılıp içilirse şeritleri öldürür.Bir miktar sirke ile karıştırılıp ağız çalkalanırsa, ağızda koku kalmaz. BAKLA: İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir.Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine asistan olur. BİBERİYE:Eski zamanlarda gençliği geri getiren bitki olarak adlandırılan biberiye,sivilcelere iyi geliyor.Cildin esnekliğini ve sıklığını artırıyor. Bir litre suya, biberiye ve kekik yağından iki kaşık ekleyin.Bu karışımı cildinizi temizlemek ve yumuşatmak için kullanın. BÖĞÜRTLEN: (tilkiüzümü) :Gülgillerden bahçe çitlerinde, ol kenarlarında kendiliğinden yetişen, dikenli bir çalıdır.Yemişi ahududuya benzer, fakat ondan küçüktür.Önceleri kırmızı iken sonraları kararır.Yaprakları;çiçekleri açmadan toplanıp,kurutulur. Faydası : İdrar söktürür,ayaklardaki şişlikleri indirir.Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir.Mesane taşlarının düşmesine tezgâhtar olur.Ağız,dil,diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir.Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Dıştan kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir.Kökü kaynatılıp,suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür. CEVİZ AĞACI: Uzun ömürlü; gövdesi kalın, kerestesi ve meyvesi kıymetli ulu bir ağaçtır. Yemişi nişastalı ve yağlıdır. Hekimlikte; yaprakları,meyvesinin üzerindeki yeşil kabukları ve yağı kullanılır. Bir çok çeşidi vardır. Faydası : Yaprakları ve kabukları ile hazırlanan ilaçlar kanı temizler,kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser.Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.El ve bacak donuklarında, deri çatlaklarında faydalıdır. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Çok kuvvetli bir beslenme olduğundan artı yememek gerekir.Cevizyağı,raşitizm ve sıracada faydalıdır. Kabızlığı giderir.Bağırsak solucanlarını düşürür.Derinin yanmasını önler. ÇAKAL ERİĞİ: Bir değişiklik eriktir.Ağacı bodurdur.Çiçekleri beyazdır ve yapraklarından önce çıkar.Meyvesi yuvarlak ve yeşil ve tadı buruktur. Çiçekleri; Mart ve Nisan aylarında toplanıp,kurutulur. Faydası : İshali keser, mide ve bağırsakların ahenkli çalışmasını sağlar. Ateşli hastaların kalbini kuvvetlendirir.Terletir ve vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.Anne sütünü artırır. ÇAMAĞACI: Birçok çeşidi olan bir ağaçtır.Kozalakları birincil yıl kapalıdır.İkinci yıl açılıp,kurur ve ağacın dibine düşer. Ilaç yapımında; tomurcuğu,palamutu,kozalağı, filizleri ve çırası kullanılır. Faydası : Balgam söktürür. Müzmin öksürüğü keser. Basit doğum yapmayı sağlar. ÇAM FISTIĞI: Bronşit, verem,akciğer hastalıklarının ivedi iyileşmesine tezgâhtar olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır. ÇAY: Binlerce takvim bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor.Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.Gözleriniz şişse iki soğuk nehir poşetini göz kapaklarınızın üstünde bekletin.Saçlarınızın eskisinden daha aydınlık görünmesini istiyorsanız, şampuandan daha sonra çayla durulayın.Farkı göreceksiniz. ÇİLEK: Gülgillerden sapları sürüngen,çiçekleri beyaz bir bitkidir.Yemişi pembe renkli olup,kokuludur. Faydası : Vücudu kuvvetlendirir.Hasta olmayı önler.İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır.Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine muavin olur. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir.Sinirleri kuvvetlendirir.Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Bağırsak kurtlarını döker.Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine tezgâhtar olur. Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir.Ateşi düşürür.Diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor. Cilde tazelik ve güzellik verir.Damar sertliği, mafsal iltihabı,romatizma,ve nıkriste de faydalıdır.Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi kuvvetsiz olanlar suyunu içmelidir. ÇÖREKOTU: İştah açar.Vücuda kuvvet ve dinçlik verir.Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker.Koklanacak olursa baş ağrısını keser. DOMATES: Patlıcangillerden bir çeşitlilik bitkidir.Ürünü için yetiştirilir. atanı Meksika ve Peru’dur.Yabani türünün meyveleri yuvarlak ve kiraz değin küçüktür. Domatesin içeriğinde lycopin denilen bir madde bulunur.B,C vitamileri bakımından zengindir. Gövde ve yapraklarında solanin denilen zehirli bir alkoloid bulunur. Faydası : Bol idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını ve kanın durulmasını sağlar, damar sertliğini giderir. Romatizma ve nikriste faydalıdır. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Üremiyi düşürür. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Cilde tazelik ve pembelik verir.İsiliği ve mayasılı giderir. Nasırların sökülmesine muavin olur. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Arı sokmasında ve yanıkların tedavisinde faydalanılır. Kansere aleyhinde korur.Midesi cılız olanlar,böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar,suyunu içmelidirler. DUT: Beyaz dut yaprakları idrar söktürür.Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür. EBEGÜMECİ: Göğsü yumuşatır.Öksürük keser.Mide bulantısı ve kusmaları önler.Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir.Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.Dişeti hastalıklarını çare eder.Bu bitkinin yaprakları tahriş olan cildi dış etkenlere karşısında korur.Cildi nemlendirir ve yumuşatır.Ebegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir, senet dokusunun elastikiyetini artırabilirsiniz.Keza göz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi gelir. ENGİNAR: Kandaki üre ve kolesterolü düşürür.İdrar söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar.Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler.Böbrekteki kumların dökülmesine asistan olur.Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşısında iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin,hücrelerin zarar görmesini engellediğine göze çarpan eden araştırmacılar,hem Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti.Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu,bu sebzeyi çokça tüketenlerin, bulundukları yaşın daha aşağıda gösterdikleri belirtildi. EKŞİ ELMA: (yabani elma) : Gülgillerden;ormanlarda yetişen bir ağacın meyvesidir. Meyveleri minik ve fazla ekşidir. Çiçekleri, açık pembedir. Faydası : Mide ve bağırsaklardaki gazı boşaltır. Buralardaki iltihapları giderir. ELMA: Günde bir elma yemek yemek doktoru evinizden uzakta miktar.İki elma yerseniz, yürek ve dolaşım sorunlarına karşısında korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür.Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşısında da yararlıdır. FASULYE: Baklagillerden; barbunya, çalı, ayşekadın, horoz gibi çoğu çeşitleri olan bir bitki ve bunun sebze olarak kullanılan yeşil ürünü ve kuru tohumlarıdır. Faydası : Taze fasulye,bedeni ve zihni yorgunlukları giderir. Vücudun kuvvetlenmesini sağlar.Pankreas bezi’nin gereği gibi çalışmasına tezgâhtar olur.Şeker hastalığını önler ve kandaki şeker miktarını düşürür.İdrar tutukluğunu giderir.Albümini düşürür. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine muavin olur.Karaciğer yetersizliğini çare eder.Kalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir ve yürek çarpıntılarını giderir.Zehirlenmelerden sonradan yenilecek olursa; tez iyileşmeyi sağlar.Fasulye pişirilirken, pişirme suyunu 2-3 kere başkalaştırmak gerekir. FESLEĞEN: Yatıştırıcı ve ıslah edici özelliği vardır.Enerji verir ve cildi rahatlatır. Fesleğenli saç losyonlarıyla saç derisine masaj yaparak, onların kökünü güçlendirebilirsiniz.Fesleğen yağıyla selüloitlerinizden de kurtulmanız muhtemel. FINDIK: Palamutgillerden; kuzey yarımküresinin ılık yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetişen minik bir ağaçtır.Meyvesi (Fındık), sert bir kabuk içindedir. İçeriğinde nişasta ve yağ vardır. Faydası : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.Vücuda kuvvet verir.Nekahet devresinin çabuk geçmesini sağlar.Hamilelere de faydalıdır.Dövülmüş yenirse öksürüğü keser. Varise faydalıdır. Fındık yağı,böbrek ağrılarını giderir.Kum ve taşların düşürülmesinde asistan olur.Bağırsak solucanlarını düşürür. Sarada da faydalıdır. Mideleri hasta olanlar,damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenler,çok eksik yemelidirler. GREYFURT: C vitamini bakımından çok zengindir.Yarım greyfurt jurnal C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu nitelik taşır.İştah açar. HAVUÇ: Havuç Unbelliferae familyasından iki yıllık bir bitkidir. Bilimsel adı Daucuz carota olan sebze önemli miktarlarda B1 ve B2 vitaminlerini de içerir. Havuçta çokça şeker de bulunur. Faydası :Havuç suyunun mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği bildirilmiştir. HELVACI KABAĞI: (kestanekabağı) : Kabakgillerden tatlısı yapılan bir çeşit kabaktır.Yaprakları uzun ve büyüktür. Ev ilaçlarında çekirdekleri kullanılır. Faydası : Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde tezgâhtar olur. IHLAMUR: Ihlamurgiller familyasından; kerestesi güzel, bir gölge ağacı ve bunun kurutularak çay gibi haşlanıp içilen güzel kokulu çiçeğidir.Temmuz ve ağustos aylarında toplanıp, kurutulur. Çoğu çeşidi vardır. Faydası :Sinirleri kuvvetlendirir,sinir bozukluğunu giderir. Uyku verir.Kan dolaşımının normal olmasını sağlar. Kansızlığı giderir.Yürek kifayetsizliğinde faydalıdır.Damar kireçlenmesini önler. Böbrekleri ve mesaneyi temizler, idrar söktürür, kum döker,taş oluşmasını önler,ter söktürür.Grip ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderir.Göğsü ve bronşları yumuşatır. Mide ifrazatını artırır.Balla karıştırılıp içilirse,mide ülserine faydalıdır. Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir.Boyun ve yüze çekicilik verir.Burkulma ve ezilmelerde ağrıyı keser. Saç dökülmesini önler. ISIRGAN OTU: Isırgangillerden ilkbaharda yetişen,her tarafı sert tüylerle kaplı bir büyük ottur.Tüylerinin içeriğinde formik asit vardır.Sürüldüğü yeri kaşındırır ve yakar.Tohumları da kullanılır. Faydası : Dışarıdan kullanım edildiği süre,iç organlarda biriken kanı çeker. Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirir.Burun kanamasını keser.Egzamanın şikayetlerini giderir.Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.Böbrek kumlarını döker. Balgam söktürür.Dıştan dilekçe edildiği zaman,dalak hastalıklarına ve çıbanlara da faydalıdır. ISPANAK: Yürek hastalıklarına,felce,yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere,hatta pişik rahatsızlıklara karşı da etkin bir sebze.Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere aleyhinde etkili.Ispanak içerdiği iki kimyasal madde doğru görme bozukluklarına karşı etkin. Haftada 6 kere ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşısında da etkin.Bir porsiyon ıspanak,günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor. İNCİR: Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit,öksürükveboğazağrılarındafaydalıdır.Enerji verir. KARA LAHANA: Turpgiller familyasından iri ve kalın yapraklı bir bitkidir. En fazla yetiştirileni baş lahanadır.Yurdumuzun bütün bölgelerinde yetişir. Esas çeşitleri: Kemer lahanası, Batman lahanası, köse lahanası, brüksel lahanası ve kara lahana. Lahana C vitamini bakımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Ham olarak yemek yemek ya da sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. Faydası : Kansızlığı giderir,idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir.Kandaki şeker miktarını düşürür.Vücudu hastalıklara ve kansere aleyhinde korur.Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir, iştah açar.BGuatr olanlar yememelidir. KEKİK: Etlere,köftelere vb. hoş bir tad veren güzel kokulu ottur. Kekik çayı, soğuk algınlığına, boğaz ağrısına gelir. kekikte yer alan «timol» tabii antibiyotiktir. Kekik çayı emzikli anneler için de fazla faydalıdır. Faydası :Bir avuç kekiği 3 bardak kaynar suya atıp,15 dak.demlendirin.Süzün ve için. KESTANE: Kayıngiller familyasından; kışın yapraklarını döken, 25 – 30 metre boyunda bir ağaçtır.Yaprakları geniş ve meyveleri iridir. Faydası : Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; teş düşürür ve sinirleri yatıştırır.Meyvesi, kasları kuvvetlendirir.Kan dolaşımını düzenler.Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Mirasçı ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir.Mideyi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle,şeker hastaları yememelidir. KIRMIZIBİBER: Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili.Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha pozitif miktarda C vitamini taşıyan bu sebze,bununla birlikte içerdiği beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma,mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir,kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları ilk kez edinmek üzere bir fazla hastalığa iyi kazanç.Kanser riskini azaltır, öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) kullanılır,asap hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar.Anti bakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkin olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa almak üzere Güney ve Güneydoğu illerinde fazlaca tüketilir. KİRAZ: Gülgiller familyasından; anayurdu Asya olan, düz kabuklu bir çeşit ağaç veya ağaçcıktır. Çoğunlukla yapraklanmadan önce çiçek açar. Meyvesi, etli ve tek çekirdeklidir. Ev ilaçlarında sapları, meyvesi, kabuğu ve çiçekleri kullanılır. Faydası : Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden fazla daha etkin oluyor.20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha artı olduğu görüldü. Kirazda yer alan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine aynı antioksidan etkiler yarattığına da şahit olundu. Günde 20 kiraz yemek yemek bir aspirin almakla özdeş tesir yaratıyor.İdrar söktürür. Böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir.Kanın temizlenmesine yardım eder. Nikris,romatizma,damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır. Karaciğer şişliğine iyi kazanç.Safra akışını normale döndürür. Sivilceleri önler.Susuzluğu giderir.Kabukları ishali keser. Ateşi düşürür.Çiçekleri göğsü yumuşatır ve öksürüğü giderir. KUŞBURNU: Vitamin deposu,Kuşburnu insanların bu zamana dek tanıdıkları en güçlü vitamin deposu olarak gösteriliyor. Faydası : İhtiva ettiği çokça C vitamini dolayısıyla beden direncini yükseltiyor.Romatizmalılar için en manâlı gıdadır. Kanı inceltip toksinlerini çözer.Kan devir daimini hızlandırır. Pankreası ikaz ederek daha fazla insulin salgılanmasına sebep olarak, şeker hastalığında etkilidir. Kuşburnu kansere sebep olan toksik maddeleri vücutta temizlediği için bu hastalığa sebep olacak gelişmeleri engeller. MAYDANOZ: Maydanozgiller familyasından;yaprakları hoş kokulu ve parçalı,kazık köklü, 30 – 100 cm boyunda,iki takvim otsu bir bitkidir. Çiçekleri şemsiye halindedir.Tohumları minik ve esmerdir.Meyvelerinin içeriğinde buharlaşan bir yağ ile apiin adlı bir glikozit vardır. Kökünde,birazcık uçucu yağ,müsilaj ve apiin vardır. Yaprakları,kökü ve meyvesi kullanılır. Faydası : İdrar söktürür.İştah açar.İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar. Aybaşı sancılarını keser. Sürmenajda faydalıdır. Yüksek tansiyonu düşürür.Kalbin yorulmasını önler. Kansızlığı giderir.Kansere karşısında korur.Karaciğer şişliğini giderir. Safra akışını kolaylaştırır.Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır.Vücutta biriken suyu boşaltır.Böbrek taşlarının düşürülmesine asistan olur. Romatizmada faydalıdır. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine muavin olur. Aybaşı kanamalarının ahenkli olmasını sağlar. Anne sütünü azaltır ve bu vesile ile memelerin şişmesini önler. Cinsel istekleri artırır. Görme gücünü artırır. Böbrek iltihabı olanlar maydanoz yememelidir. MISIR: Buğdaygiller familyasından;180 – 200 cm boyunda, dik ve yüksek gövdeli,geniş şerit yapraklı,bir takvim bir bitkidir. Kökü kalın ve saçaklıdır.Yaprakları şerit gibi, uzun, paralel damarlı, sert ve sivri uçlu, sapsız, kenarları,dalgalıdır. İki çeşitlilik çiçeği vardır. Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkım başak şeklinde, kadınsı çiçekler ise yaprakların koltuğunda koçan halindedir. Kadınsı çiçeklerin stilusları uzundur ve kınlarının tepesinden dışarı dürüst sarkarlar. Bunlar mısır püskülü denilen kısmı meydana getirirler.Meyvesi,koçanı üstünde sıkışık şekilde dizilidir. Rengi açık ya da koyu sarı; esmer veya kırmızımtırak renklidir. Mısır püskülünün içeriğinde üzüm şekeri,maltoz gibi şekerler, değişmez yağ, steroller,reçine ve fazla miktarda potasyum tuzları vardır. İdrar söktürücü,idrar yollarını temizleyici ve hararet verici olarak kullanılır. Mısırözü yağı,mısır tanelerinden çıkarılır.İçeriğinde yağ asitleri, A vitamini,eksik miktarda steroller ve bolca nişasta vardır. Mısırözü yağı damarsertliğini önler. Faydası : Daha ziyade darı püskülü ve mısırözü yağı kullanılır. Mısır iyi bir besindir.Ancak hazmı biraz güçtür.Guatr olanların yememesi nasihat edilir. MUZ: Folik asit,potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları önler.Adet sancılarını gidermeye birebirdir. ÖKSEOTU: Kalbin atışlarını arttırır.Damar kireçlenmelerinde faydalıdır.Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır. PAPATYA: Her derde derman bir bitki.Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir losyonla gözlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor. PATATES: Patlıcangiller familyasından; yer altındaki yer altındaki yumruları yenen otsu bir bitkidir.Yeşil kısımlarında, soluk filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında Solanin denilen bir madde vardır.İçeriğinde oldukça çok nişasta, B ve C vitaminleri bulunur. Faydası : Şeker hastalarına faydalıdır.Susuzluğu giderir.Mide ve Onikiparmak ülserinde yararlıdır.Karaciğer şişliğini giderir.Safra akışını kolaylaştırır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine asistan olur.Damar sertliğine faydalıdır. Sert bir şey yutulduğunda tanıdık olmayan maddenin zarar vermeden çıkmasını sağlar.El ve ayak çatlaklarında faydalıdır.Kandaki şeker seviyesini düşürür,kanı temizler. Kansere karşı korur. PATLICAN: Ülkemizde fazla tüketilir.Anavatanı Hindistan’dır, Çekirdeksiz ve yumuşak olanı iyiidir. Zeytinyağlı yapılarak közlenip kabuklarının soyularak yenmesi daha faydalıdır.Patlıcan,A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahiptir. Faydası : Pankreas,karaciğer ve böbrekleri Kuvvetlendirir. Bol idrar söktürür, kansızlığı giderir,vücuttaki fazla suyu dışarı boşaltır ve kilo verdirir. Patlıcan salatası şeker hastalarının şeker seviyesini ayarlamakta etkilidir. Böbrek yanması ve ağrısını keser.Yürek çarpıntısını giderir ve sinirleri yatıştırır. PIRASA: İdrar söktürür.Mide rahatsızlığına iyi gelir.Kabızlığı giderir. Hemoroid memeleri için faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine muavin olur. SALATALIK: Salatalığı zaten birçok bayan cilt bakımı için kullanıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı,pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor.Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, jurnal nem ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara aleyhinde etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşısında dayanıklılığını artırdığı gibi, kolesterolü de düşürüyor. SARMISAK: Zambakgiller familyasından; tüm kısımları bariz kokulu, 30-100 cm yüksekliğinde, otsu bir bitkidir.Toprak aşağı iri bir soğanı vardır. Çiçekleri beyazımsı pembedir. Yaprakları uzun, yassı, paralel damarlı ve sivri uçlu olup, gövdeyi sarmıştır. Soğanı özel kokulu uçucu bir yağ, şekerler, A, B, C, P vitaminleri içerir.Yağında alliin denilen bir madde vardır. Faydası : Yüksek tansiyonu düşürür.İştah açar. Solunum ve hazım sistemindeki mikropları öldürür. Grip, karahumma ve difteri gibi salgın hastalıklar esnasında faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.Kanı temizler. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Böbreklerin adi çalışmasını sağlar.Karında ve bacaklarda toplanan suyun boşalmasında yardımcı olur.Romatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır. Damar sertliğini önler.Ateşi düşürür. Arpacık ve mayasil memelerinde faydalıdır. Zehirlenmelerde kullanılır.İdrar tutukluğunu giderir.Zehirli hayvan sokmasında da faydalıdır. Saçların uzamasına da asistan olur. SOĞAN: Zambakgiller familyasından; yumrumsu ve yeşil yaprakları kullanılan keskin kokulu,acı bir otsu bitkidir. Bileşiminde buharlaşan ve değişmez yağ,şekerler,fermentler ve amino asitler vardır. Faydası : İdrar söktürür.Vücutta biriken zararlı maddeleri ve suyu atar.Romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, damar sertliğinde faydalıdır.Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine muavin olur.Zayıflamayı sağlar.Böbrek ağrısını dindirir.Zihin yorgunluğunu dindirir.Baygınlığı geçirir.Prostat bezinin hastalanmasını önler. İktidarsızlıkta faydalıdır. Cinsel gücü artırır. Egzama ve öteki cilt hastalıklarında faydalıdır.Öksürük söktürür, bronşları temizler,astım nöbeti,akciğer hastalıkları,grip ve soğuk algınlığında faydalıdır.Kandaki şeker seviyesini düşürür. Şeker hastalarında faydalıdır.Kolera ve veremde bağırsak solucanlarının düşürülmesine tezgâhtar olur. İhtiyarlamayı geciktirir.Kalbi kuvvetlendirir.Koroner damarları genişletir. Cerahatlerin boşalmasına tezgâhtar olur.Dolama ve arpacıkta da faydalıdır.Kırmızı soğan nikotini çözüyor,insan bünyesinde, bilhassa sigara içenlerde biriken nikotinin çözülmesinde etkilidir.Kırmızı soğan kanda yükselmiş olan lipit miktarını düşürür.Safrayı incelterek,karaciğerin gizli çalışmasını sağlar. ŞALGAM: Şalgam Curiciferae familyasından Brassica cinsine ait bir bitkidir. Kökü ve yaprakları için ekilir. Bileşiminde kalsiyum ve demir gibi madensel maddeler ile A,C ve B grubu vitaminleri bulunur.Şalgam suyu yapımında maya olarak genel olarak ekşi hamur kullanılır.Şalgam suyu kırmızı renkli, flu, ekşi lezzetli ve fermantasyon ürünü bir içecektir. Şalgam Suyunun Faydaları: Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için şüphesiz böylece çok faydaları vardır.
– İştahı açar,
– süt asiti içerir, sindirimi kolaylaştırır.
– B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
– Mide ve karaciğere faydalıdır,
– Kalsiyum, potasyum ve demir içerir,kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
– Afrodizyak özelliği vardır.
– 100 gramında 20 kalori olan şalgam,A–B–C vitamini içerir. Yürek, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
– Vücuttaki toksinleri atmak, kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bol miktarda yenip, suyu içilir.
– İdrar söktürücü, romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının düşmesine, çıban, dolama, şirpençe, donma, buluğ çağı sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
– Toksinleri atmaya yarayan, sütasidi ,f osfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır. Şeker ve vitamin yönünden fazla varlıklı olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir.Kansızlık için ideal bir hap olup, yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot içerir. – Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi, el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür. – Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler. – Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi kazanç. – Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam, pekliği giderdiği gibi bir takım cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
– Yaşlıların ayak üşümelerini tamir etmek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır. TERE: Yapısındaki madeni tuzlar ve vitaminler doğru, kani mikroplardan temizler,bedenimizin hastalıklara karşısında direncini artırır,idrarı söktürür,böbrekteki taşları eritir,veya bunların düşmesini kolaylaştırır.İştah açar,dokulardaki madeni tuzların eksiğini tamamlar,kan yapar.Kandaki seker oranını düşürdüğü için özellikle seker hastaları için bol bol tere yemelidir.Güç vericidir, yorgunluk ve halsizliğe aleyhinde bire bir ilaçtır. Keza, havanda dövüp cildin ya da yaranın üstüne sarıldığında, cilt hastalıklarını, senet dokusu yangınlarını ve kızıl bere denen şirpençeyi iyileştirir. TURP: Gerçek bir şifâ kaynağıdır.Teneffüs yolları için yararlıdır. Bilhassa siyah turp böbreklere fazla faydalıdır. Turpun, tümörlerin ve kistlerin çözülmesinde etkili olduğu ileri sürülüyor. Kırmızı Adana turpu da hatalı besin ve hareketsizlikten dolayı vücutta meydana gelen kireçlenmeyi önlüyor. Faydası :Bir kilo siyah turp rendeden geçirilir,biraz tuzlu atıp suyu tülbentle sıkılıp çıkarılır.Aç karnına yarim fincan içilirse, böbrek taşlarını eritir.Bir hafta süreyle devam edilirse, çok faydası görülür. ÜZÜM: Üzüm asmasının glikozca zengin olan meyvesidir. Faydası : Bedeni ve zihni gücü artırır. Kan yapar. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Kanı temizler. Şişmanlıkta faydalıdır. Hamilelerin mide bulantısını önler. Cilt güzelliğini sağlar. Nekahat devresinin kolayca atlatılmasına tezgâhtar olur.Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine asistan olur.Besleyicidir. YERELMASI: Şeker hastaları için faydalıdır. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir. ZEYTİN: Zeytinyağı,safrayı artırır.Karaciğeri çalıştırır.Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır.Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür.Kandaki şeker miktarını düşürür.Bağırsak solucanlarının düşürülmesine tezgâhtar olur. KESTANE: Kayıngiller familyasından;kışın yapraklarını döken ,25 – 30 metre boyunda bir ağaçtır.Yaprakları geniş ve meyveleri iridir. Faydası : Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan hap; teş düşürür ve sinirleri yatıştırır.Meyvesi,kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler.Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler.Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir.Mideyi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir. BÖĞÜRTLEN: (tilkiüzümü) :Gülgillerden bahçe çitlerinde, ol kenarlarında kendiliğinden yetişen,dikenli bir çalıdır. Yemişi ahududuya aynı,lakin ondan küçüktür.Önceleri kırmızı iken sonraları kararır.Yaprakları;çiçekleri açmadan toplanıp,kurutulur. Faydası : İdrar söktürür,ayaklardaki şişlikleri indirir.Yüksek tansiyonu düşürür.Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine tezgâhtar olur. Ağız,dil,diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir.Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür. AĞAÇÇILEĞI: Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir.Kümeler halindedir.Kendiliğinden yetişir. Meyvesi duta aynı. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve hoş kokuludur. Meyvesi toplanıp, kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılır. Meyve olarak da yenir. Faydası : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür, kabızlığı giderir, vücuda dinçlik verir, romatizma, mafsal kireçlenmesi, nikris, boğaz, bademcik ve göz iltihaplarında kullanılır. Kansızlık ve veremde mükemmel bir gıdadır.Ateş’i düşürür. Üre ve şeker hastalarına da faydalıdır.Mide ülseri olanların kullanmamaları gerekir. ÇİLEK: (kocayemiş) :Gülgillerden sapları sürüngen,çiçekleri beyaz bir bitkidir.Yemişi pembe renkli olup,kokuludur. Faydası : Vücudu kuvvetlendirir.Hasta olmayı önler. İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır.Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.Mide ve bağırsak tembelliğini giderir.Sinirleri kuvvetlendirir.Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtlarını döker.Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir.Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir.Cilde tazelik ve güzellik verir.Damar sertliği,mafsal iltihabı,romatizma,ve nikriste de faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir.Midesi kuvvetsiz olanlar suyunu içmelidir. ÇAKAL ERİĞİ: Bir çeşitlilik eriktir.Ağacı bodurdur.Çiçekleri beyazdır ve yapraklarından önce çıkar.Meyvesi yuvarlak ve yeşil ve tadı buruktur.Çiçekleri; Mart ve Nisan aylarında toplanıp, kurutulur. Faydası : İshali keser,mide ve bağırsakların uyumlu çalışmasını sağlar.Ateşli hastaların kalbini kuvvetlendirir.Terletir ve vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Anne sütünü artırır. FINDIK: Palamutgillerden; kuzey yarımküresinin ılık yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetişen minik bir ağaçtır.Meyvesi (Fındık),sert bir kabuk içindedir. İçeriğinde nişasta ve yağ vardır. Faydası : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.Vücuda kuvvet verir. Nekahat devresinin tez geçmesini sağlar. Hamilelere de faydalıdır. Dövülmüş yenirse öksürüğü keser.Varise faydalıdır. Fındıkyağı, böbrek ağrılarını giderir. Kum ve taşların düşürülmesinde tezgâhtar olur. Bağırsak solucanlarını düşürür. Sarada da faydalıdır. Mideleri hasta olanlar,damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenler, çok eksik yemelidirler. HAVUÇ: Havuç Unbelliferae familyasından iki yıllık bir bitkidir. Bilimsel adı Daucuz carota olan sebze manâlı miktarlarda B1 ve B2 vitaminlerini de içerir.Havuçt Kaynak: Kadın Saç Bakımı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder