18 Mart 2017 Cumartesi

Gebelikte gerekli esas beslenme öğeleri!

Bütünsel Besin Danışmanı Bersu Ekinci, sağlıklı bir gebelikte mutlaka tüketilmesi gereken esas gıda öğelerini açıklıyor...
Gebelikte gerekli temel besin öğeleri!

Bebek yapmaya karar verdiniz. Denemeye başlamadan en düşük 6 ay öncesinden kolları sıvamaya hazırlanmış olun. Vücudunuzu bebeğe hazırlamalısınız. Bu, keza engebeli ayrıca de basit bir süreç. Dinç bir döllenme ve sonrası için ihtiyacınız olanlar, bu yazıda...

Okuduklarınızdan, duyduklarınızdan ya da seyrettiklerinizden kafanız karışmış olabilir. Anne adayının doğal ürünlerle, iyi bir şekilde ve dikkatlice beslenmesi gerekiyor. Bunu söylememize lüzum değil zaten. Gebe kalmadan çok önce, minimum 6 ay kala diyetinizi oluşturmalısınız.

Bunları mutlaka alıyoruz...
Her anne adayına önerilen vitamin ve minerallerle başlayalım. Yalnız doktorunuza danışmayı atlamayın.

16
Gebelikte gerekli temel besin öğeleri!

Demir: Gebelik esnasında anne adayının demir ve folik asit ihtiyacı benzeri yarıya artıyor. Demir, dokularımıza oksijeni iletmekte hayati bir rol üstleniyor. Bu yüzden demir eksikliği ciddi bir sorun.

Ciğer, dalak gibi sakatatlar, merada otlamış sığırlardan elde edilen et, önemli demir kaynakları.

Folik asit: B12 vitaminiyle birlikte hücre yapısı ve DNA oluşumunda önemli.
Beyin ve omuriliği de besliyor. Bebeğin sinir sistemi üstünde de etkili. Ispanak, şalgam, turp gibi yeşil yapraklı bitkiler, kuşkonmaz, hardal otu, brokoli, mercimek, lahana, pancar ve karnabahar iyi kaynakları. Tavuk ve dana ciğerinde de bulunuyor.

26
Gebelikte gerekli temel besin öğeleri!

Kalsiyum: Kemik oluşumu ve sağlığı konusunda hayati önemde. İskelet sistemimizin
akıcı gelişimi, kaslarımızın iyi çalışması, hormonal düzenimiz ve kalbimizin atması için tatmin edici kalsiyumu almamız koşul. Incelemeler, hamile kalındıktan sonra vücudumuzun daha pozitif kalsiyuma gereklilik duyduğunu gösteriyor. Kalsiyum en çok, lahana, kara lahana gibi yeşil yapraklı bitkilerde, susamda, kemik iliği ve suyunda ve somon gibi balıklarda bulunuyor.

B6 vitamini: Alyuvarların sayısını artırıyor. Asap sistemi üzerinde etkin.
Hamileliğin başlarında görülen bulantıya da iyi geliyor. Ayçekirdeği, ceviz, mercimek, esmer pirinç, muz ve avokado, B6 vitamini kaynakları.

İyot: Tiroid bezlerinin iyi çalışması için kritik bir rol üstleniyor. Bebeğin beyni, kalbi,
kasları ve hipofiz bezinin gelişimi açısından önemli. Deniz bitkileri (yosun vb.) manâlı iyot kaynakları.

36
Gebelikte gerekli temel besin öğeleri!

Bunlar da manâlı ama çok bilinmiyor

DHA: Kalp ve beyin sağlığımız açısından manâlı bir yağ asidi. Omega-3 içinde. En manâlı kaynağı balık yağı. Daha eksik oranda yumurta ve etlerde yer alıyor.

Biotin: Hücreli yenilenmesi ve gelişiminde etkin. B vitamini grubu içinde yer alıyor. Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için kayda değer. Karaciğerde yağlanmayı önlüyor. Doğada yumurta sarısı ve ciğerde bulunuyor.

46

Bebek yapmaya karar verdiniz. Denemeye başlamadan en düşük 6 ay öncesinden kolları sıvamaya hazır olun. Vücudunuzu bebeğe hazırlamalısınız. Bu, keza engebeli keza de kolay bir süreç. Dinç bir döllenme ve sonrası için ihtiyacınız olanlar, bu yazıda...

Okuduklarınızdan, duyduklarınızdan ya da seyrettiklerinizden kafanız karışmış olabilir. Anne adayının doğal ürünlerle, iyi bir şekilde ve dikkatlice beslenmesi gerekiyor. Bunu söylememize lüzum yok zaten. Hamile kalmadan çok önce, asgari 6 ay kala diyetinizi oluşturmalısınız.

Bunları mutlaka alıyoruz...
Her anne adayına önerilen vitamin ve minerallerle başlayalım. Yalnız doktorunuza danışmayı atlamayın.

Demir: Gebelik sırasında anne adayının demir ve folik asit ihtiyacı sözde yarıya artıyor. Demir, dokularımıza oksijeni iletmekte hayati bir rol üstleniyor. Bu yüzden demir eksikliği önemli bir sorun.

Ciğer, dalak gibi sakatatlar, merada otlamış sığırlardan elde edilen et, manâlı demir kaynakları.

Folik asit: B12 vitaminiyle birlikte hücre yapısı ve DNA oluşumunda önemli.
Beyin ve omuriliği de besliyor. Bebeğin sinir sistemi üzerinde de etkin. Ispanak, şalgam, turp gibi yeşil yapraklı ur, kuşkonmaz, hardal otu, brokoli, mercimek, lahana, pancar ve karnabahar iyi kaynakları. Tavuk ve dana ciğerinde de bulunuyor.

Kalsiyum: Kemik oluşumu ve sağlığı konusunda yaşamsal önemde. İskelet sistemimizin
akıcı gelişimi, kaslarımızın iyi çalışması, hormonal düzenimiz ve kalbimizin atması için yeterli kalsiyumu almamız durum. Incelemeler, hamile kalındıktan sonradan vücudumuzun daha fazla kalsiyuma gereksinim duyduğunu gösteriyor. Kalsiyum en fazla, lahana, kara lahana gibi yeşil yapraklı bitkilerde, susamda, kemik iliği ve suyunda ve somon gibi balıklarda bulunuyor.

B6 vitamini: Alyuvarların sayısını artırıyor. Asap sistemi üstünde etkin.
Hamileliğin başlarında görülen bulantıya da iyi geliyor. Ayçekirdeği, ceviz, mercimek, esmer pirinç, muz ve avokado, B6 vitamini kaynakları.

İyot: Tiroid bezlerinin iyi çalışması için kritik bir rol üstleniyor. Bebeğin beyni, kalbi,
kasları ve hipofiz bezinin gelişimi açısından kayda değer. Deniz bitkileri (alg vb.) kayda değer iyot kaynakları.

Bunlar da manâlı fakat fazla bilinmiyor

DHA: Kalp ve beyin sağlığımız açısından manâlı bir yağ asidi. Omega-3 içinde. En kayda değer kaynağı balık yağı. Daha eksik oranda yumurta ve etlerde yer alıyor.

Biotin: Hücresel yenilenmesi ve gelişiminde etkili. B vitamini grubu içinde yer alıyor. Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için önemli. Karaciğerde yağlanmayı önlüyor. Doğada yumurta sarısı ve ciğerde bulunuyor.

Kaynak: Kadın Saç Bakımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder